اقتصاد مقاومتی؛ تولید - اشتغال | سه‌شنبه، ۳ مرداد ۱۳۹۶

درخت زالزالک - نمایش محتوای تولیدویژه

 

 

درخت زالزالک

Loading the player...

دانلود

زالزالک یک درخت آشنا برای همه بوده که به عنوان درخت باغی و هم به عنوان حصار در شهرهای مختلف ایران اساما مختلفی دارد و بر حسب میوه شناخته می شود. از نظر زینتی در میان چمن یک درخت عالی است. تیغدار بوده و می توان به عنوان یک حصار یا پرچین تنومند از آن استفاده کرد. در اردیبهشت و خرداد گلهای سفید، صورتی یا قرمز آن بر روی خوشه ها ظاهر می شوند و سپس میوه های قرمز یا نارنجی آن در پاییز می رسندو چون برگ ها در پایان فصل رنگی می شوند. بنابر این از بهار تا پاییز این درخت زیبایی خود را حفظ می نماید. زالزالک یکی از گیاهانی است که در ایران از جمله در بلندی‌ های بالای 2500 متر می ‌روید. این گیاه دارای دو نوع سفید و قرمز می باشد. این میوه اگر چه جثه ‌ای کوچک دارد ولی بسیار پُرفایده و مغذی است و به رنگ ‌‌های زرد و نارنجی در اکثر نواحی معتدل می‌ روید. رسیده ی این میوه، شیرین، گوشتی و دارای هسته ‌های زرد رنگ فراوان است که اگر با احتیاط مصرف نشود هسته‌ های آن می ‌تواند قاتل دندان های شما باشد. علاوه بر میوه ی زالزالک از گل آن نیز برای درمان استفاده می‌ شود. گل زالزالک برای درمان تشنج مفید بوده و حرکات نامنظم قلب را تنظیم می ‌کند. لذا دم ‌کرده ی آن برای درمان بیماری‌ های مزمن قلب استفاده می ‌شود. مصرف خوراکی زالزالک در دیابت قندی باعث کاهش گلوکز و LDL کلسترول سرم می ‌شود. زالزالک گیاهی است از تیره گل سرخیان که بشتر به شکل درختچه است و دارای شاخه های خاردار و گل های سفید ، معطر و میوه های زرد و نارنجی می باشد . میوه آن خوراکی است و در اکثر نواحی معتدل می روید . درخت زالزالک به صورت خودرو در گرگان ، اراک ، کلاردشت ، ارومیه ، بروجرد ، کوهستان های البرز و حتی ناحیه شمال تهران وجود دارد و همچنین در شمال ایران ، گونه های وحشی آن به شکل خودرو در جنگل ها می روید و آن را ولیک می نامند. به علت شباهت زالزالک با کنار (کنار کوهی را زال می گفتند) ، به آن بچه زال یا زالزالک گفته می شود. تکثیر آن از طریق تخم و تهیه نهال انجام می پذیرد و در بهار ، شکوفه های پرپر صورتی رنگ زیبایی دارد . زالزالک میوه ای است کوچک و رسیده ، این میوه شیرین، گوشتی و دارای هسته های زرد رنگ فراوان است . گل های آن در بوته های کوچک رشد می کنند و به رنگ سفید ، قرمز یا صورتی هستند.دانه های کوچک این گیاه که به آنها زالزالک گفته می شود ، پس از شکوفایی گل ها رشد می کنند. میوه این گیاه معمولا پس از رسیدن رنگ قرمز به خود می گیرد ، اما رنگ سیاه آن نیز یافت می شود. برگ های زالزالک درخشان است و در اشکال و اندازه های گوناگون رشد می کنند. زالزالک میوه ای است که این روزها در بازار میوه فروشان بسیار به چشم می خورد . این میوه اگر چه جثه ای کوچک دارد ، ولی بسیار پرفایده و مغذی است . زالزالک در مناطق غیر جنگلی ایران ، معمولا «زالزالک» و در مناطق جنگلی به طور کلی «ولیک» و بسته به رنگ میوه «سرخ ولیک» و «سیاه ولیک» نامیده می شود ، ولی نام محلی آن درهر یک از مناطق کشور متفاوت است . این میوه علاوه بر ویتامین های C,B,A و تانن ، دارای کلسیم و پکتین است که برای تقویت قلب و معده بسیار توصیه می شود . میوه تازه زالزالک ، دارای سیتریک اسید ، تارتاریک اسید و کراتگوس اسید ، پکتین ، گلوکز و فروکتوز است .ماده عامل از زالزالک در گونه C.oxyacantha ، کراتگوس لاکتون است که موجب باز و گشاد شدن رگ های کرونر قلب می شود ، بنابراین یک داروی قلبی به حساب می آید. مهم ترین اثر زالزالک روی قلب ، تنظیم حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری می کند. زالزالک بهترین میوه در پیشگیری از نارسایی احتقانی قلب و اختلالات گردش خون است . در اغلب کشورهای اروپایی خصوصا آلمان برای درمان بی نظمی ضربان قلب ، از گیاه زالزاک برای درمان بی نظمی ضربان قلب ، از گیاه زالزالک استفاده می شود . همچنین زالزالک در درمان آنژین و تصلب شرایین (سفت شدن دیواره رگ ها) بسیار کاربرد دارد. مصرف این میوه به علت غنی بودن اسید تارتاریک و اسید مالیک ، در مواقع کم خونی و سل نیز مفید است . زالزالک به دلیل دارا بودن مقدار زیادی تانن ، بسیار قابض است و می توان آن را جهت درمان اسهال های خونی به کار برد. این میوه را وقتی کاملا رسید و رنگ انداخت ، مصرف کنید تا دچار ناراحتی های گوارشی ناشی از خام بودن میوه نشوید . زالزالک اگر به خوبی خشک شود تنها مقداری از ویتامین C خود را از دست می دهد ، ولی دیگر ترکیبات شیمیایی خود را حفظ می کند ، لذا برای نگهداری زالزالک خشک باید آن را در محلی که هوایش دائما عوض می شود نگه داشت . استفاده از زالزالک به یونان قدیم بر می گردد که ازآن برای درمان مشکلات خواب و اعصاب استفاده می شد. امروزه از آن به طور گسترده برای پیشگیری از مشکلات قلبی استفاده می شود . مصرف زالزالک موجب تقویت دیواره سرخرگ ها و نیز افزایش قدرت تلمبه زنی قلب می شود . این میوه به بهبود علایم آنژین ، فشار خون ، تاکی کاردی و آریتمی نیز کمک می کند. زالزالک به علت داشتن خواص قابض ، در درمان آکنه ، سبوره و دیگر بیماری های التهابی پوست نیز می تواند مفید باشد . در چین ، عصاره ای از گرد ریشه خشک شده گونه C.monogynus تهیه می کنند که دارای خاصیت باز کننده شریان های قلب است .